Private hotels europe
Image default
Recreation / Travel

Een meterkast, of toch een stoppenkast?

Een meterkast is een centraal punt voor verschillende soorten voorzieningen. Denk hierbij aan elektriciteit en aardgas. Er is een bedrijf uit Delft die het mogelijk maakt om een nieuwe groepenkast voor in de meterkast online te bestellen. Het assortiment groepenkasten is online te bekijken. Je kiest het gewenste merk en bekijkt daarna de mogelijkheden. Bij ieder merk is het mogelijk om jouw meterkast geheel samenstellen naar je eigen wensen en inzichten.

 

Waar let ik op

Een meterkast is de technische ruimte in een pand. Zoals eerder gezegd is het een centraal punt voor alle voorzieningen zoals elektriciteit, aardgas en water. Daarnaast bevinden telefonie-, internetbekabeling of een antenneverbinding zich in de meterkast. Hierdoor is het belangrijk om meterkasten zorgvuldig samen te stellen. Allereest is het belangrijk dat de meters goed leesbaar zijn. Ten tweede heeft de meterkast standaardafmetingen en dient deze afsluitbaar te zijn. In de meterkast bevindt zich ook de meter, hierop staat wat voor een groepenkast je hebt. Dit is dan 1 fase of 3 fase. Ze zijn te herkennen aan de aangegeven waarden. 220V of 230V staat voor een 1 fase aansluiting. Het betekent dus dat je een 1 fase groepenkast hebt. Het kan ook zo zijn dat er 3x 220V/230V of 380V/400V staat voor een 3 fase aansluiting, hiervoor is een 3 fase groepenkast dus vereist. Het is belangrijk om hier goed op te letten wanneer je een meterkast gaat kopen. Mocht er iets niet goed zijn, dan laat je toch je meterkast vervangen?

 

Verschil tussen stoppenkast, meterkast en groepenkast

Het werd misschien al eerder gezegd, maar het is belangrijk om te weten dat de groepenkast een onderdeel is van de meterkast. De meterkast is een ruimte in jouw huis of pand. In deze ruimte wordt de groepenkast dan ook geplaatst. Wat vroeger de stoppenkast werd genoemd, is nu de groepenkast. Vanuit de groepenkast wordt er elektrische stroom verdeeld over verschillende punten in het pand. De hoofdstop beveiligt de groepenkast, terwijl deze enkel kan worden vervangen door een erkend elektricien.

http://groenewegendelft.nl