Private hotels europe
Image default
Recreation / Travel

Hoe gevaarlijk is de Speedbike?

De speedbike is een voertuig dat snelheden van meer dan 45km/uur kan bereiken. De vraag is dan al gelijk hoe veilig een dergelijke speedbike dan is. In dit artikel lopen we langs alle punten die u moet weten over de speedbike!

De speedbike

In tegenstelling tot de elektrische fiets is de speedbike een officieel motorvoertuig. Daarom moet u op de speedbike gebruik maken van een helm en een kenteken. Daarnaast heeft u voor het besturen van de speedbike een rijbewijs nodig.

Veiligheid van de speedbike

In Duitsland zijn er meer als 100 ongelukken gerapporteerd met de speedbike door de Duitse politie van vlak over de grens. In een plaatsje in Duitsland, Borken, is het aantal ongelukken waar speedbikes bij betrokken waren toegenomen met 30%. Onze oosterburen zien dit als een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Daarom heeft Duitsland ook maatregelen genomen om de veiligheid van de speedbikes beter te maken. Zo hebben onze oosterburen veiligheidsadviseurs ingeschakeld om voor de gevaren van de speedbikes waar te schuwen.

Nederland

Het aantal ongelukken dat is veroorzaakt dor de speedbike is hier in Nederland nog niet bekend. Als een fietsongeval niet leidt tot een dodelijk ongeluk wordt dat in Nederland niet direct gerapporteerd door de politie. Ondanks dat het niet wordt ondersteund door harde cijfers is de fietsersbond wel op de hoogte fat er ongelukken gebeuren. De belangrijkste oorzaak voor ongelukken met de speedbike zijn snelheidsverschillen. De grote verscheidenheid aan fietsen op de weg maakt het vaak lastig inschatten of je net nog ergens tussendoor of langs kan rijden. Daarnaast houden de meeste fietsers totaal geen rekening met de omgeving, wat sowieso al tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Tot slot

De ongelukken waar speedbikes mee betrokken zijn is dus niet gemeten. Speedbikes kunnen net als elektrische fietsen en normale fietsen leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Het is vooral zaak dat u goed op blijft letten op uw medeweggebruikers.